4 november 2020 – Comité Dierennoodhulp heeft samen met Animal Earth, Diervriendelijk Nederland en Rechten voor al wat leeft een brandbrief gestuurd naar de Vaste Commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in verband met het doodschieten van twee chimpansees gisterochtend in Dierenpark Amersfoort. In de brandbrief eisen de dierenorganisaties een onafhankelijk onderzoek naar de noodzaak om de mensapen dood te schieten. Volgens de dierenorganisaties heeft Dierenpark Amersfoort de Wet dieren overtreden door niet eerst te trachten met andere middelen de chimpansees terug in hun gevangenis te krijgen. Ook willen de dierenorganisaties dat de politiek een fokverbod instelt voor de dierentuinen zodat er aan een afbouw begonnen kan worden.
“Dieren levenslang opsluiten als bezienswaardigheid past niet meer in deze tijd. Op deze manier brengen we onze kinderen juist het verkeerde bij: een respectloze houding ten opzichte van een ander dier. Een dier is namelijk geen attractie of vermaaksartikel dat we om die reden gevangen mogen houden.” aldus Sandra van de Werd namens de dierenorganisaties.
Chimpansee Mike moest in zijn beginjaren zelfs nog met kleertjes aan op de foto en op een fietsje rijden in de dierentuin. Toen Mike na ruim 50 jaar gevangenschap door een menselijke fout de kans kreeg zijn vrijheid te pakken is hij samen met zijn groepsgenoot Karibuna in de dierentuin doodgeschoten. De vrijheid die hij even gevoeld heeft na een leven vol frustratie in gevangenschap werd duur betaald. In feite heeft deze dierentuin door zo te handelen haar ware gezicht laten zien. Niet de dieren staan er op de eerste plaats, maar het vermaak voor de mensen. Voor dat vermaak sluit men dieren levenslang op en pakt het dier dankzij een menselijke fout toch zijn vrijheid, dan krijgt hij de kogel.
Dit doodschieten is niet een los incident. Er worden tal van zogenaamde surplus dieren achter de schermen gedood omdat er al te veel van in dierentuinen zitten en men het leuk vindt om te blijven fokken. Zo worden jonge dieren misbruikt als publiekstrekkers. Onder het mom van fokprogramma’s om dieren voor het uitsterven te behoeden wordt er over de hele wereld in dierentuinen met dieren gezeuld (waardoor intense familiebanden ruw worden verscheurd) en worden de overtallige dieren buiten het zicht van het publiek gedood. Vrijwel geen enkel diersoort is met succes teruggeplaatst in het wild. Van de dieren die wel mogen blijven leven, lijdt een deel van de dieren psychisch zwaar onder de gevangenschap en ontwikkelt hierdoor gestoord gedrag waarvoor zij zelfs antidepressiva en antipsychotica toegediend krijgen.