Gouden tip leidt naar dader van in Amsterdamse Bos gedumpt ziek bokje Tommy

Door de beloning van 250 euro die Comité Dierennoodhulp uitloofde voor de gouden tip is de dader bekend geworden die een ziek jong bokje op 18 oktober in een boodschappentas aan een hek (van de geitenboerderij) heeft gehangen in het Amsterdamse Bos. De tipgever die inmiddels de beloning heeft ontvangen en anoniem wenst te blijven had een foto en filmpje van het bokje dat op 18 oktober overdag op het balkon van de dader, het gaat om een man tussen de 20 en 30 jaar, in Amsterdam Nieuw-West heeft gestaan. Op deze zelfde dag werd Tommy in de avond gedumpt. Comité Dierennoodhulp heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling;  het dumpen van een dier en het onthouden van de nodige zorg is strafbaar. De politie heeft de zaak in onderzoek en is blij met de aangifte en het aangeleverde bewijsmateriaal van Comité Dierennoodhulp.

 

Voor bokje Tommy werd lang gevreesd voor zijn leven. Hij had diarree, een ernstige worminfectie, at nauwelijks en had geen penswerking. Gelukkig is nu de crisis voorbij en gaat het een stuk beter met Tommy. Volgens onze opvang in Rijsenhout is Tommy  nog niet helemaal gezond, maar zit op 75 %. Hij is nog vaak erg moe, maar begint zichtbaar iedere dag iets levendiger te worden en mekkert ook telkens meer. Dat het zo goed met hem gaat is naast de medische zorg en aandacht die hij liefdevol krijgt in de opvang, voor een groot deel te danken aan geit Meggie die al die tijd een grote steun voor hem was. Meggie heeft hem er letterlijk doorheen getrokken en die twee zijn dan ook onafscheidelijk. Dat bewijst maar weer eens dat dieren niet alleen horen te zijn. Tommy en Meggy blijven voorgoed samen in de opvang.

 

Dumpen van dieren geen uitzondering

Helaas komt het regelmatig voor dat dieren als kuikens, kippen, hanen, konijnen, bokjes en hangbuikzwijntjes gedumpt worden in bos, park of langs de kant van de weg. Zo werd er afgelopen zaterdag nog een doos met daarin 9 gedumpte legkippen midden in het centrum van  Amsterdam gevonden. Een groot deel van deze dieren komen akelig aan hun eind omdat ze zich niet kunnen redden, door hun tamheid snel door een roofdier worden gepakt, worden overreden of de hongerdood sterven. Een klein deel heeft wat meer geluk omdat ze op tijd ontdekt worden door dierenliefhebbers die zich  over de gedumpte dieren ontfermen. Comité Dierennoodhulp is van mening dat als je een dier neemt je ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en het dier een goed leven dient te geven. Ook als het je wat minder uitkomt. Mensen die dieren bewust voor de lol fokken en daarna de manlijke dieren als oud vuil dumpen of doden zouden een houdverbod dienen te krijgen. Evenals mensen die een dier gekocht hebben en het dumpen als het dier hen in de weg staat.