Ondanks belofte van wethouder Nijssen van gemeente Oostzaan dreigen muskuseenden Ducktopia toch gedood te worden

8 oktober 2024- Comité Dierennoodhulp heeft samen met House of Animals, Diervriendelijk Nederland, de Dierenrechten Alliantie, Zwerfkip & Zo, stichting Flappus en Akka’s Ganzenparadijs, een brandbrief gestuurd aan wethouder Nijssen van de gemeente Oostzaan gestuurd in verband met het lot van de onlangs 110 gevangen muskuseenden in Oostzaan. Wethouder Nijssen liet in  de media weten dat de eenden niet gedood zullen worden maar ondergebracht worden bij een gespecialiseerde opvang die ze  onder zal brengen  bij particulieren, dierenverblijven en instellingen. Helaas ontdekten de dierenbelangenorganisaties dat dit een broodje aap verhaal is. Het bedrijf Anticimex  dat ingehuurd is door de gemeente heeft ondertussen  al 110 muskuseenden ondergebracht bij dierenhandelaar Hoogendoorn in Stolwijk.

Ook Cor Hottentot  van stichting Ductopia is voorgelogen door de gemeente. De gemeente wilde Cor niet zeggen waar de eenden naar toe gingen,  maar verzekerde hem dat ze goed terecht zouden komen. Cor was zeer geschokt toen hij hoorde dat hij meegewerkt heeft met het vangen van  zijn geliefde muskuseenden en dat die uiteindelijk bleken ondergebracht te zijn bij dierenhandelaar Hoogendoorn, wat voor de meeste dieren een wisse dood betekent. Ook Cor weet hoe het er bij dit  soort dierenhandelaren aan toe gaat. Hoogendoorn is een dierenhandelaar die geld wil verdienen over de ruggen van dieren. Dit bedrijf is zeker geen gespecialiseerde opvang en verdient grof geld door ongewenste dieren van mensen en gemeenten op te nemen en daarna door te sluizen als voedseldier. De meerderheid van de dieren die door hen opgevangen worden, worden zeker  niet diervriendelijk herplaatst alleen al omdat er geen vraag naar is.

Zeer dieronvriendelijk vinden de dierenbelangenorganisaties het  dat de gemeente  in juli/augustus stichting Ducktopia verbood om aan nestbeheer te doen. De gemeente had gelijk aan nestbeheer moeten doen nadat muskuseendenopvang Ducktopia van hen moest stoppen. Nu zijn er extra veel muskuseenden de dupe hierdoor geraakt  en de dood ingejaagd door de nalatigheid en dieronvriendelijkheid van de gemeente.

De dierenbelangenorganisaties hebben wethouder Nijssen  in de brandbrief dringend verzocht om zijn woord na te komen en de muskuseenden  die nu nog leven bij dierenhandelaar Hoogendoorn weg te halen en te herplaatsen  bij dierenopvangen waar zeker van is dat zij wel mogen blijven leven . Stichting Akka’s Ganzenparadijs heeft zich al bereid verklaard om onder betaling van een plaatsingsbijdrage om de muskuseenden  een veilig thuis te bieden. Uiteraard hoort daar wel een plaatsingenbijdrage bij per dier.

Ook eisen de dierenbelangenorganisaties  dat het vangen  van de laatste muskuseenden dat gepland staat op  aanstaande woensdag niet plaats gaat vinden omdat op dit moment  het welzijn van de dieren niet gegarandeerd is. De dierenbelangenorganisaties willen hier op korte termijn een gesprek over met  wethouder Nijssen en daarbij ook over het op diervriendelijke wijze preventief tegengaan van de overlast met muskuseenden.