Inzamelingsactie gestart om leven van ruim 100 gevangen Oostzaanse muskuseenden te redden

16 oktober 2024 –  Comité Dierennoodhulp, Diervriendelijk Nederland, Zwerfkip & Zo, Dierenrechten Alliantie en stichting Flappus zijn gezamenlijk een inzamelingsactie gestart om het leven van de ruim 100 gevangen muskuseenden in Oostzaan veilig te stellen. De samenwerkende dierenbelangenorganisaties zamelen geld in om de muskuseenden die in opdracht van de gemeente door ‘ongedierte’ bestrijdingsbedrijf Anticimex naar dierenhandelaar Hoogendoorn in Stolwijk zijn gebracht, naar de opvang Akka’s Ganzenparadijs te verhuizen waar ze veilig zijn, oud mogen worden en waar de onderlinge vriendschappen kunnen worden behouden. Wethouder Nijssen beloofde eerder aan de inwoners van Oostzaan dat de muskuseenden goed herplaatst zouden worden en beslist niet gedood. Maar bij dierenhandelaar Hoogendoorn eindigen jaarlijks heel veel dieren die overtallig zijn en te veel gaan kosten als voedseldieren. Een dierenhandelaar wil nu eenmaal geld verdienen en de vraag naar muskuseenden is nihil. Deze dieren worden landelijk juist veel gedumpt terwijl er geen opvang voor is. Stuitend vinden de dierenbelangenorganisaties het om die reden dat juist deze groep muskuseenden er in de nieuwsbrief van dierenhandelaar Hoogendoorn wordt aangeprezen als dieren waarmee je veel eieren kunt uitbroeden…
“Het is toch niet de bedoeling van de gemeente Oostzaan om eraan bij te dragen dat het landelijk overlastprobleem van deze dieren nog groter wordt?” aldus Sandra van de Werd namens de samenwerkende dierenbelangenorganisaties.
De dierenbelangenorganisaties achten het hun taak, nu de gemeente hierin verstek laat gaan, om de muskuseenden alsnog veilig te stellen. Dierenvrienden in Oostzaan en elders  die deze muskuseenden een warm hart toedragen en ook willen dat ze op een fijne plek oud mogen worden, kunnen hun bijdrage storten op Triodos Bank NL40 TRIO 0254 7146 25 ten name van stichting Comité Dierennoodhulp onder vermelding van “muskuseenden Oostzaan”. Met de donaties wordt de plaatsingsbijdrage van 50 euro per muskuseend betaald en de vervoerskosten naar opvang Akka’s Ganzenparadijs in Dalen. Er zijn rond de  100 muskuseenden die de dierenbelangenorganisaties vanuit dierenhandelaar Hoogendoorn naar Akka’s Ganzenparadijs in Dalen willen brengen. In totaal is er een bedrag van ruim 5000 euro nodig. Aan de gemeente zal gevraagd worden om te helpen in de overdracht van de muskuseenden vanuit dierenhandelaar Hoogendoorn aan de dierenorganisaties. Dierenhandelaar Hoogendoorn heeft namelijk al flink geld gehad van de gemeente voor de opvang. Om er dubbel aan te verdienen is niet netjes tegenover de inwoners van Oostzaan die de muskuseenden met een donatie willen redden. Hun geliefde muskuseenden zijn immers geen handelswaar. De eerste donatie van 500 euro is reeds gedaan door de dierenbelangenorganisaties zelf.