14 januari 2025 – Comité Dierennoodhulp en House of Animals vroegen in 2023 ruim voor Pinksteren aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, hierna de minister omdat die verantwoordelijk is voor deze overheidsinstantie) om preventief handhavend op te treden wegens overtredingen van de Wet dieren en het Besluit houders van dieren tijdens het Kallemooifeest op Schiermonnikoog.
Tijdens dit feest, dat jaarlijks met Pinksteren wordt gehouden, wordt een haan voor drie dagen opgesloten in een mand, die op 18 meter hoogte aan een mast wordt gehangen. De haan wordt hierdoor ernstig en zonder redelijk doel in zijn welzijn aangetast.
Als bewijs van de overtredingen hadden de stichtingen een aantal deskundigenverklaringen overgelegd waaronder die hoogleraar Dierenwelzijn Bas Rodenburg van de Faculteit Diergeneeskunde, Departement Dier in Wetenschap en Maatschappij, Universiteit Utrecht, van dierenartsenvereniging Caring Vets en van vogeldierenarts Carreen Loriaux. De minister wees het handhavingsverzoek echter af en constateerde weliswaar dat er inbreuk wordt gemaakt op het welzijn van de haan, maar was van mening dat die inbreuk gering is. Volgens de minister wordt de inbreuk in dit geval gerechtvaardigd door het belang van het behoud van cultureel immaterieel erfgoed.
Comité Dierennoodhulp en House of Animals dienden daartegen een beroepschrift in bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) . De zitting hiervan vond op 4 oktober 2024 bij de rechtbank in Den Haag plaats en hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg was op verzoek van de stichtingen als deskundige meegekomen om vragen van de rechters te beantwoorden.
Op 14 januari 2025 was de uitspraak van het College:
· Zij verklaart het beroep van Comité Dierennoodhulp en House of Animals gegrond;
· Zij vernietigt het bestreden besluit;
· Zij draagt de minister op binnen acht weken na de dag van verzending van deze uitspraak een nieuw besluit te nemen op het bezwaar met inachtneming van de aanwijzingen in deze uitspraak;
· Zij draagt de minister op het betaalde griffierecht van € 365,- aan de stichtingen te vergoeden.
Het CBb oordeelt dat de minister geen zorgvuldig onderzoek heeft gedaan naar de gestelde overtredingen door te volstaan met een telefoontje naar de dierenarts die tijdens het Kallemooifeest toezicht zou houden op de haan. Verder heeft de minister de deskundigenverklaringen die de stichtingen op zijn verzoek hebben overgelegd ten onrechte buiten beschouwing gelaten.
Comité Dierennoodhulp en House of Animals zijn blij met deze uitspraak. Het einde van de drie dagen lang durende opsluiting van de haan lijkt nu in zicht.
Karen Soeters van House of Animals: “Tradities zijn belangrijk omdat die saamhorigheid en gezelligheid met zich meebrengen, maar dat mag nooit ten koste van dieren gaan. Dat is niet meer van deze tijd. De haan is gedurende het Kallemooifeest voor niemand zichtbaar en kan evengoed worden vervangen door bijvoorbeeld een beeld van een haan of een pluchen exemplaar.”
De stichtingen gaan er van uit dat na het lezen van alle deskundigenverklaringen, waaronder die van hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg, minister Wiersma wel tot het besluit moet komen om te gaan handhaven.
Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp: “Als het om een kat of hond zou gaan bij deze traditie had men al lang gehandhaafd. De Wet dieren en de bij dit evenement overtreden wetsartikelen gelden niet alleen voor een hond of kat, maar even goed voor een haan. Wat intelligentie betreft is die van een haan vergelijkbaar met die van een kat, hond of aap. Het is de taak van de minister om de wet na te leven.”
Het Kallemooifeest op Schiermonnikoog kan immers ook zonder het misbruiken van de haan op een mooie manier voortgang hebben: een lentefeest waar mensen samen zijn, dat verbindt en waar mensen plezier met elkaar hebben.
Mocht hier door de minister een andere beslissing uitkomen dan zijn de mensen die moeten waken over het dierenwelzijn, de Wet dieren en het Besluit houders van dieren volstrekt onbekwaam daarin en volkomen harteloos.