9 oktober 2024 – Comité Dierennoodhulp stuurde samen met House of Animals, Diervriendelijk Nederland, de Dierenrechten Alliantie, Zwerfkip & Zo, stichting Flappus en Akka’s Ganzenparadijs op 7 oktober aan wethouder Nijssen een brandbrief in verband met het lot van de onlangs 113 gevangen muskuseenden in Oostzaan. Wethouder Nijssen liet in de media weten dat de eenden niet gedood zouden worden maar ondergebracht worden bij een gespecialiseerde opvang die ze onder zal brengen bij particulieren, dierenverblijven en instellingen. Helaas ontdekten de dierenbelangenorganisaties dat dit een broodje aap verhaal is. Het bedrijf Anticimex dat ingehuurd is door de gemeente heeft ondertussen al 113 muskuseenden ondergebracht bij de commerciële dierenhandelaar Hoogendoorn in Stolwijk.
De dierenbelangenorganisaties verzochten wethouder Nijssen om zijn woord na te komen en de muskuseenden die nu nog leven bij dierenhandelaar Hoogendoorn weg te halen en te herplaatsen bij dierenopvanglocaties waar zeker van is dat zij wel mogen blijven leven. Stichting Akka’s Ganzenparadijs had zich al bereid verklaard om onder betaling van een plaatsingsbijdrage de muskuseenden een veilig thuis te bieden. Ook eisten de dierenbelangenorganisaties dat het vangen van de laatste muskuseenden dat gepland staat vandaag niet plaats gaat vinden omdat op dit moment het welzijn van de dieren niet gegarandeerd is. De dierenbelangenorganisaties wilden hier op korte termijn een gesprek over met wethouder Nijssen en daarbij ook over het op diervriendelijke wijze preventief tegengaan van de overlast met muskuseenden.
Wethouder Nijssen negeerde echter in het geheel de oproep van de dierenbelangenorganisaties, ging niet in gesprek en kwam stuitend genoeg met een persbericht naar buiten met een nieuw broodje aap verhaal. In het persbericht werd een verklaring opgenomen van het dodingsbedrijf Anticimex. Anticimex heeft eerder aan de woordvoerder van Comité Dierennoodhulp verklaard dat het hen niet uitmaakt wat er met de dieren gebeurt die ze vangen en ze slechts de wensen van de gemeenten naleven…
“Tot nu toe zijn er 113 muskus eenden veilig opgevangen. Ze verblijven in een ruime en diervriendelijke omgeving, exclusief voor muskus eenden. Hoogendoorn is inmiddels gestart met een herplaatsingscampagne, waarbij reeds 16 jongere eenden succesvol zijn herplaatst bij een fokker.” Aldus Anticimex in het persbericht van de gemeente Oostzaan. Ook doet dit dodingsbedrijf voorkomen of dierenhandelaar Hoogendoorn een opvang voor dieren zou zijn. Iets wat pertinent niet waar is: dierenhandelaar Hoogendoorn is een bedrijf wat geld verdient aan dieren. Als ze niks meer opleveren houdt het voor de dieren op. En hoezo zijn er volgens dierenhandelaar Hoogendoorn al 16 jonge muskuseenden geplaatst bij een fokker???? Landelijk is er een groot probleem met gedumpte muskuseenden. Om die reden zou er hoe dan ook niet gefokt moeten worden met deze dieren. Die overigens door dierenhandelaar Hoogendoorn als schattig pulletje te koop worden aangeboden om vervolgens weer dikwijls gedumpt te worden. Meent de gemeente Oostzaan dit nu werkelijk dat ze meewerkt om op andere plekken in Nederland in gemeenten nog voor meer overlast te gaan zorgen?
Ook zegt dierenhandelaar Hoogendoorn in haar nieuwsbrief, die frappant genoeg na het nieuws over hen in de media voor het eerst in de afgelopen jaren over opgevangen dieren gaat (hoe bijzonder gezien de commotie in de gemeente…) dat de muskuseenden goed kunnen broeden (wel 15 tot 20 eieren) en hoe leuk die pulletjes toch zijn en dat je er ook andere broedeieren onder kunt stoppen… Behalve dierenhandelaar Hoogendoorn zit geen enkele dierenbelangenorganisatie die het welzijn voor dieren op de eerste plaats zet hierop te wachten. Ook zitten gemeenten niet te wachten op de aangekochte dieren van dierenhandelaar Hoogendoorn die maar al te vaak gedumpt worden.
Als klap op de vuurdoop gaat in het persbericht van de gemeente het ongediertebestrijdingsbedrijf Anticimex die een samenwerkingsverband heeft met dierenhandelaar Hoogendoorn controleren waar de dieren uiteindelijk terechtkomen. “Het is de slager die zijn eigen vlees keurt….Beiden willen hun gezicht niet verliezen, maar wel geld verdienen en het leven van een dier is hen niets waard” aldus Sandra van de Werd namens de dierenbelangenorganisaties.
En het wordt nog erger: De pers (slechts 2) wordt uitgenodigd voor een rondleiding bij dierenhandelaar Hoogendoorn om te kijken hoe het met de muskuseenden is.
Sandra van de Werd: “Dat doet me denken aan de jaren 80 waarin circusdirecteuren de pers uitnodigden om acties tegen het gevangen houden van circusdieren als olifanten dood te slaan. De pers werd getrakteerd op koffie met gebak en terwijl ze de geketende olifanten zagen werd hen verteld hoe fijn deze dieren het hadden… Dierenhandelaar Hoogendoorn zal echter nooit een kijkje achter de schermen geven over waar de dieren eindigen die bij hen geen cent meer opleveren… Er is namelijk geen vraag naar deze dieren die massaal gedumpt worden”
De dierenbelangenorganisaties vinden de verklaring van de wethouder Nijssen bijzonder stuitend. Het leven van de muskuseenden speelt blijkbaar geen rol bij deze wethouder. Het is intriest dat het vangen van de muskuseenden vandaag gewoon doorgaat. Zij hebben de gemeenteraad hun reactie op het persbericht van de gemeente gestuurd en verzocht zich hard te maken voor de muskuseenden en niet in dit broodje aap verhaal te trappen.
Vanmorgen hebben inwoners van Oostzaan het bedrijf Anticmex gehinderd met het vangen van de muskuseenden. Helaas werd er toch nog een muskuseend gevangen. Daarna werd de vangactie stilgelegd.